Maker, trainer, consultant en experimenteel uitvinder in elektromechanische prototyping

Nieuwsberichten 2022

klik hier voor nieuwste projecten uit 2022
klik hier voor projecten uit 2021
klik hier voor projecten  uit 2020

Automatische data entry - getypt als een keyboard met HID interface

29 maart 2022

Het handmatig invoeren van verzamelde data kost vaak extra tijd kost, introduceert de mogelijkheid van nieuwe fouten en beperkt de schaalbaarheid van verzamelen en analyseren van data. Met de introductie van het USB HID (Human Interface Device) protocol is een mogelijkheid ontstaan waarmee data automatische ingevoerd kan worden, alsof het 'live' door een persoon ingetypt wordt. Voor een recent project heb ik de HID interface ingezet om een gewicht van een industriële weegschaal te meten en automatisch in te voeren in een Google Forms invulformulier.

Om een HID data entry device te ontwikkelen is het automatisch verzamelen van data nodig. Dit kan met schakelaars, sensoren, seriële poorten, barcode readers, gewichtsmeters of als output van bijvoorbeeld een TinyML processor. De data wordt verzameld, op de juiste wijze voorzien van hoofdletters, kleine letters, een 'enter' en eventuele ESC codes. Vervolgens wordt de data als een tektstring door de processor naar een USB poort gestuurd. Zo'n processor is bijvoorbeeld een Raspberry Pico of een Adafruit Qt Py (18x22mm). Het programmeren vindt plaats Python of C++.

Voor het automatisch intypen van data kan een formulier gebruikt worden, maar kan ook direct in een office applicatie als Excel of Word. Wanneer de cursor op de juiste positie staat wordt het HID device aangestuurd en wordt de data ingetypt, waarbij de computer geen onderscheid kan maken of dit geautomatiseerd of handmatig  door een persoon gebeurd. Voor het automatiseren van data entry is dit een mooie, praktische toepassing, waarmee verzamelde data automatisch toegevoegd kan worden voor dataverrijking.

Toepassingen zijn: het automatisch invoeren van gemeten gewicht, gescande barcodes, temperatuur, luchtvochtigheid, feedback smiley buttons, deuropeners, bewegings scanners. Creatieve toepassingen zijn bijvoorbeeld een random gedichten generator welke een gedicht uittypt wanneer je de processor in de USB poort steekt. Mogelijkheden te over.

image001_1
image001_1
image004_1
image004_1
image003
image003
image006
image006
image002
image002
image007
image007

Keramiek 7 Segment Display met NeoPixels

24 maart 2022

Als toevoeging op mijn skills ben ik eerder dit jaar gestart me verder te bekwamen in keramiek. En daar binnen dan met name in de verbintenis van keramiek met elektronica. De eerste uiting waarin beide werelden bij elkaar komen is het onderstaande studiemodel van een keramisch 7 segment display. In dit display wordt de keramische behuizing - welke geglazuurd is met een koperen coating, voorzien van heldere RGB NeoPixels.

De aansturing van de NeoPixels vindt plaats met een Qt Py welke geprogrammeerd is in C++. Door de beperkte afmeting kan de Qt Py processor eenvoudig weggewerkt worden. De voeding vindt plaats vanuit een 5 volt USB aansluiting. De programmacode kan gedimensioneerd worden, waardoor het aantal pixels per segment vastgelegd worden.

Een mooie toevoeging en ook het besef dat keramiek een wereld op zich is. De harde maakbaarheid van elektronica, printplaten, gesoldeerde verbindingen en montagegaten staat haaks op de natuurlijke maakbaarheid van keramiek en de grilligheid van glazuur afwerking.

Keramiek7SegmentDisplay (8)
Keramiek7SegmentDisplay (8)
Keramiek7SegmentDisplay (1)
Keramiek7SegmentDisplay (1)
Keramiek7SegmentDisplay (4)
Keramiek7SegmentDisplay (4)
Keramiek7SegmentDisplay (9)
Keramiek7SegmentDisplay (9)
Keramiek7SegmentDisplay (6)
Keramiek7SegmentDisplay (6)
Keramiek7SegmentDisplay (10)
Keramiek7SegmentDisplay (10)

Analyse repeterend defect bij Ultasonic Welder

21 maart 2022

Bij een van mijn klanten wordt gebruik gemaakt van ultransonic welding, een proces waarbij high-frequency vibraties lokaal elastiek verbinden met katoen. De apparatuur hiervoor komt uit Shenzhen Electronics Market. Deze apparatuur wordt lokaal binnen Europa niet door een service afdeling ondersteund en is daarbij voorzien van summiere documentatie.

Aangezien er sprake is van een regelmatig repeterend defect en de lokale ondersteuning onderbreekt, kwam de vraag naar mij toe of ik hier op basis van mijn expertise naar wilde kijken en achterhalen of de oorzaak van het defect en de oplossing lokaal op te lossen is. Nadere inspectie met mijn multimeter en scope geeft aan dat de primaire voedingsunit een hoofdverdachte is. De voedingsunit is gezekerd met een ingesoldeerde zekering en het gehanteerde relais lijkt niet genoeg overgedimensioneerd. Beide zijn eenvoudig te verwisselen, maar vergen wel kennis om een veilige reparatie uit te kunnen voeren.

Dit soort vragen krijg ik regelmatig. Apparaten welke slecht gedocumenteerd zijn en vreemde kuren vertonen. Het vereist een creatieve, onderzoekende aanpak en leidt regelmatig tot een interessant stukje reverse-engineering. Dit soort opdrachten vind ik leuk, doen een aanslag op mijn denkvermogen en geven inzicht in de creaties van anderen.

Untrasonic (2)
Untrasonic (2)
Untrasonic (1)
Untrasonic (1)
Untrasonic (3)
Untrasonic (3)

Radio-activiteit sensor - Beta/Gamma straling Geiger counter via RS232TTL online uitlezen

15 maart 2022

Gebaseerd op een open-source kit heb ik vandaag een Geiger counter in elkaar gezet en deze via de seriële poort direct online uitleesbaar gemaakt. Daarmee is het een mooie toevoeging aan mijn environmental sensor deck, waar tot nu toe - temperatuur - luchtvochtigheid - luchtdruk - geluidsdruk - lichtsterkte - uv-straling - trillingen worden geregistreerd.

Deze Geiger counter is gebaseerd op een ATtiny processor en een Geiger-Müller SBM-20 tube. Bèta en gamma straling wordt kenbaar gemaakt via led- en geluidssignaal en bovendien via de seriële poort als 'doses equivalent' beschikbaar gemaakt in Counts Per Seconds (CPS) en Counts Per Minute (CPM).

Het uitlezen kan natuurlijk met een FTDI TTL-232, maar aangezien ik een Adafruit QT-PI op mijn desk had liggen leek het me een uitgelezen mogelijkheid om te kijken of daarmee ook een eenvoudige uitleesunit gemaakt kan worden. En dit bleek eenvoudiger dan verwacht.. De standaard SerialPassthrough sketch bleek op 9600 baud prima te werken, waarmee het online uitlezen van de radio-activiteitsdata vrijwel direct gerealiseerd is.

GeigerCounter (15)
GeigerCounter (15)
GeigerCounter (3)
GeigerCounter (3)
GeigerCounter (14)
GeigerCounter (14)
GeigerCounter (7)
GeigerCounter (7)
GeigerCounter (18)
GeigerCounter (18)
GeigerCounter (12)
GeigerCounter (12)

Randomized Algoritm Computer Art > 3D printing - visual noise in Python

11 maart 2022

Als experimentele opzet heb ik een Python workflow geprogrammeerd, waarmee een computer algoritme gevoed wordt met random variabelen. Deze variabelen worden ingezet als visual noise om een one-line visual te genereren. De gegenereerde one-line visual met gemaximaliseerde x/y afmetingen wordt automatisch samengepakt in SVG file, welke de basis vormt voor 3D design.

De SVG file wordt automatisch geëxtrudeerd naar een vooraf vastgestelde hoogte en vervolgens ingelezen door de 3D design omgeving. Vanuit de 3D design omgeving wordt een 3D STL printfile voorbereid voor verdere bewerking in de Cura 3D slicer. De instelling voor het 3D printproces: nozzle breedte, layer-hoogte, infill en support worden binnen Cura gedimensioneerd en er wordt vooraf berekend wat de printtijd, materiaalverbruik en totale printkosten zijn.

Deze opzet laat zich prima lenen voor het automatisch produceren van verschillende design generaties van 3D printable objecten. Het resultaat is verrassend... vele variaties binnen vooraf vastgestelde grenzen. Het algoritme naar eigen wens samengesteld kan worden, waardoor mogelijkheden grenzeloos zijn.

RandomAlgorithmComputerDesign (2)
RandomAlgorithmComputerDesign (2)
RandomAlgorithmComputerDesign (4)
RandomAlgorithmComputerDesign (4)
RandomAlgorithmComputerDesign (5)
RandomAlgorithmComputerDesign (5)
RandomAlgorithmComputerDesign (1)
RandomAlgorithmComputerDesign (1)
RandomAlgorithmComputerDesign (3)
RandomAlgorithmComputerDesign (3)
RandomAlgorithmComputerDesign (6)
RandomAlgorithmComputerDesign (6)

Dog bones voor treksterkte- en spanningstesten - ondersteuning klant bij waterjet

8 maart 2022

Dog bones worden ingezet om materialeneigenschappen te valideren in testmachines. Wanneer op een 3D print robotarm nieuwe experimentele materialen ingezet worden om op groot te kunnen printen, rijst als snel de vraag naar het meten en valideren van constructieve eigenschappen. Hiervoor worden treksterke- en spanningstesten uitgevoerd op geprint materiaal. Om dit soort trekproeven uit te voeren worden zogenaamde 'dog bones' als monster uit het materiaal gesneden - in dit geval met behulp van de waterjet.

Voor deze klant heb ondersteuning geboden bij het proces van waterjetten. Een proces wat start met voorbereiden van het materiaal, vaststellen van de materiaaleigenschappen en het uploaden van de vectortekening welke de snijlijncontouren weergeeft. Het materiaal wordt vervolgens in de waterjet vastgezet, gepositioneerd en de waterdruk- en snijsnelheidparameters worden ingegeven.

In het proces van waterjetten wordt onder hoge druk (2000 bar)  water met speciaal zand door een dunne nozzle gevoerd en vormt een dunne snijlijn. Het snijoppervlak voor deze ProtoMax waterjet is 300x300mm, ruim voldoende voor het uitsnijden van de dog bones.

Na 25 minuten zijn de eerste 10 dog bones beschikbaar. Na zorgvuldige documentatie van de individuele dog bones worden deze verpakt en klaar gezet voor verzending naar het gecertificeerde meetinstituut.

DogbonesWaterjet (4)
DogbonesWaterjet (4)
DogbonesWaterjet (6)
DogbonesWaterjet (6)
DogbonesWaterjet (7)
DogbonesWaterjet (7)
DogbonesWaterjet (2)
DogbonesWaterjet (2)
DogbonesWaterjet (3)
DogbonesWaterjet (3)
DogbonesWaterjet (1)
DogbonesWaterjet (1)

Leerzame 'BuzzWire' Workshop voor klas 3 Technasium - Cambium College

7 maart 2022

Vanochtend hebben ruim 30 leerlingen van het Cambium College - klas 3 Technasium (havo en vwo) met het vak Onderzoeken en Ontwerpen uit Zaltbommel kennis gemaakt met de SPARK Makers Zone in ‘s-Hertogenbosch.

Na een rondleiding langs de metaal- en houtwerkplaats en een kennismaking met onder andere de robotarm, freesmachine en de lasersnijders en de 3D printers zijn we van start gegaan met twee workshops. In de workshops hebben de technasium leerlingen kennis gemaakt met nieuwe technieken en hebben ze zelf een eigen product gerealiseerd. Het resultaat een mooie glazen pot met een gezandstraald motief, gemaakt met behulp van vectortekeningen en een vinylsnijder en voor de BuzzWire workshop een zenuwbeheerstester welke een doordringend geluid maakt wanneer de koperen buizen elkaar raken.

Het ontwikkelen van workshop vereist inventiviteit en inlevingsvermogen. Een goede voorbereiding vereist inschatting van interesses, vaardigheden en gewenste begeleiding. Een passende workshop draagt bij aan nieuwe vaardigheden. En vandaag als resultaat een leerzame ochtend en een positieve belevenis met techniek.

WorkshopBuzzWire (1)
WorkshopBuzzWire (1)
WorkshopBuzzWire (24)
WorkshopBuzzWire (24)
WorkshopBuzzWire (8)
WorkshopBuzzWire (8)
WorkshopBuzzWire (9)
WorkshopBuzzWire (9)
WorkshopBuzzWire (7)
WorkshopBuzzWire (7)
WorkshopBuzzWire (2)
WorkshopBuzzWire (2)

Reverse engineering - P10 LED matrix display nu direct toegankelijk via Arduino/C++ - DMD2 Library

2 maart 2022

Afgelopen jaar heb ik voor een project LED Matrix Displays toegepast. Deze LED displays zijn gebaseerd op de P10 standaard en hebben een resolutie van 16x96 pixels met een enorm heldere lichtopbrengst. De standaard-driver voor dit display is de webbased ZH-5W1 LED Display controller. Opvallend aan deze controller is dat deze alleen via een native webinterface kan communiceren.
Voor het plaatsen van een goed zichtbare teller boven een productielijn kreeg ik recent de vraag voor een helder display - ook met vol daglicht. Het display is deze opstelling krijgt sensorwaarden gestuurd vanuit een IR sensor welke op de lopende band geplaatst is en daarmee automatisch registreert hoe vaak er nieuw product passeert. Daarnaast is er ook het verzoek voor het implementeren van een count-down tellerweergave, welke laat zien hoeveel er op dat moment nog geproduceerd moet worden om het dagvolume te behalen.

Om de lokaal verzamelde data weer te geven heb ik de standaard display controller met een reverse engineering onderzocht en heb ik vervolgens op de P10 SPI bus direct een Arduino aangesloten. Na wat puzzelwerk en het vinden van een goed werkende library (DMD2) heb ik een passende oplossing gevonden, waarmee op heldere wijze afwisselend inzicht gegeven wordt in de actuele productiesnelheid en de hoeveel welke die dag nog geproduceerd moet worden. Een praktische, haalbare aanpassing waarbij de P10 LED Matrix display direct ingezet kan worden.

P10_Arduino_LED_Matrix_Display (2)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (2)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (3)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (3)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (6)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (6)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (4)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (4)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (1)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (1)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (5)
P10_Arduino_LED_Matrix_Display (5)

Grafana Dashboard met Google Sheets/MySQL - Open source dashboard, snel resultaat

1 maart 2022

Regelmatig krijg ik in projecten de vraag voor de ontwikkeling een realtime dashboard waarmee kritische waarden kunnen worden gemonitord. Mijn praktische full stack ervaring ligt in Business Intelligence tools vooral bij Microsoft PowerBI, SpotFire en Tableau. Deze BI-tools zijn echter erg kostbaar en kennen doorgaans een cost per seat model waarbij de kosten voor roll-out na ontwikkeling van het dashboard al snel erg hoog worden.

De vragen voor dashboards van de afgelopen periode hebben allemaal één gemeenschappelijk component: [tijd]. Zo worden kritische performance indicators (KPIs) uitgezet op een tijd-as. Temperatuur, doorvoersnelheid, transportafstand, wachttijden, aantal pallets, afvulvolume, productiecapaciteit, kwaliteit of uitval per week/dag/uur/minuut/seconde wordt vanuit bestaande systemen of met sensors geregistreerd en als waarden opgeslagen. Vervolgens worden de resultaten voor de gebruiker via een dashboard met filters toegankelijk gemaakt.

Mijn recente ervaring met het open source alternatief Grafana is hierin erg positief. Het aanmaken van een account, verbinden van data bronnen als Google Sheets en MySQL en het samenstellen en opmaken van dashboard-elementen verlopen helder. Uiteindelijk blijkt mijn kennis van BI tools intuïtief toepasbaar en weet ik mijn weg in dit soort tools snel te vinden. Resultaat: binnen 3 uur van Google Sheets en MySQL tot de eerste vorm van een real time dashboard. De volgende stap is het vullen van Google Sheets met de gewenste data tables. Voor de hand liggend hierbij zijn tablet-invulschermen met Google Forms en automatisch ingelezen waarden welke met IFTTT volledig automatisch ingevoerd worden.

Grafana1
Grafana1
Grafana3
Grafana3
Grafana2
Grafana2

Automatische beeld sampler - hoge precieze, direct aanstuurbaar vanuit Python, OpenCV en Grbl G-Code - toegepast voor TensorFlow machine learning

24 februari 2022

Vandaag is het me gelukt om door Python gecontroleerd werkend prototype van een volledig geautomatiseerde positioneerbare microscoop - beeld scanner te realiseren. Ik kan gewenste 'xy-spot-posities' over een gebied van 70x70mm opgeven in een standaard Excel-sheet, de beeld sampler maakt vervolgens volledig automatisch gelabelde beeldscans en plaatst deze in een map waar de watch-dog ze doorplaatst naar TensorFlow voor machine learning toepassing. Geautomatiseerd en repeteerbaar scannen - met machine learning worden specifieke patronen en vormen herkend en kan met geautomatiseerd tellen betrouwbare kwantitatieve informatie worden verzameld voor verdere analyse. Toepassingen zijn onbegrensd, maar ik zie vooral toepassingen in agri & food, metaal, chemie en medische industrie.

Enige tijd geleden heb ik de hand weten te leggen op een Prior Scientific HT1010 ProScan II Motorized Stage System. Deze XY tray heeft een hoge lineare precisie van 0.1 μm. Ik heb de gedateerde aanstuur elektronica zelf vervangen door een open source Arduino GRBL controller met twee TD6600 drivers. In Python heb ik programmacode geschreven waarmee de 'spot-locaties' uit de Excel sheet worden opgehaald, omgezet naar g-code en de XY tray repeteerbaar en exact op 0.1 μm positioneert. Vervolgens stuurt Python met OpenCV een image capture proces aan en voorziet de image van imprinted x-y coordinaten en een omschrijving van het object en het image#.

De foto's worden ingelezen met EdgeImpulse in TensorFlow voor het trainen van het TinyML neuraal network. Vervolgens wordt anomaly detection om de images realtime to beoordelen op afwijkingen. Ook het herkennen en tellen van het aantal objecten welke voorkomen in een image behoort tot de mogelijkheden, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende soorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruitvliegen, bacteriën, vlekken, beschadigingen, pigmenten, fluorescentie, stofdeeltjes en snijranden.

Door het correct trainen en dimensioneren van het TensorFlow model kan ik zo geautomatiseerd een Excel sheet samenstellen waarin met hoge nauwkeurigheid aangegeven wordt op welke xy-coordinaten zich de afwijkingen exact bevinden.

AutomaticSampler (4)
AutomaticSampler (4)
AutomaticSampler (13)
AutomaticSampler (13)
AutomaticSampler (1)
AutomaticSampler (1)
AutomaticSampler (11)
AutomaticSampler (11)
AutomaticSampler (12)
AutomaticSampler (12)
AutomaticSampler (14)
AutomaticSampler (14)

Enthousiaste deelnemers in de 1 daagse 'Arduino kennismakingstraining programmeren' - Traject Technische Oriëntatie

17 februari 2022

Deze week heb ik voor de kick-off van de het Traject Technisch Oriëntatie - een initiatief van SPARK Makers Zone en InnAut - een 'Arduino kennismakingstraining programmeren' gegeven. Tijdens deze training heb ik de deelnemers op een praktische wijze de eerste stappen laten maken in embedded computing. Door echt aan de slag te gaan krijgen deelnemers een goed beeld van programmeren én hoe dit aansluit bij de persoonlijke ontwikkeling.

Startend met het laten knipperen van een LED met 'Blink' zijn we meerdere knipperende lampen met configureerbare patronen gaan programmeren. Vervolgens hebben we de dynamische waarden van een potentiometer uitgelezen in de seriële monitor en als dashboard via de seriële plotter. We hebben een servomotor aangesloten en hiermee een interactieve slagboom gemaakt, waarvan we de doorrijhoogte met de potentiometer in te stellen is. Voor geluid hebben gebruik gemaakt van de piëzospeaker. Nadat we hiermee een eenvoudige piano hebben gemaakt zijn we op zoek gegaan naar de 8-bit tunes van Zelda, Sonic en Super Mario. Vervolgens hebben we de temperatuursensor onder handen genomen. Op basis van de gemeten temperatuur laten de deelnemers met eigen geprogrammeerde code de rode en groene LEDs branden en worden aanstekers gebruikt om de sensor op te warmen. Tenslotte hebben we een 'Theremin' - licht gestuurd muziekinstrument geprogrammeerd, waarbij de toonhoogte varieert met de hoeveelheid licht die op de lichtsensor valt.

De deelnemers zijn allemaal erg enthousiast, hebben in één dag op een heel praktische wijze kennis gemaakt met programmeren, inputs, outputs, analoog en digitaal, sensors, servo's, potmeters, LEDs en schakelaars en het meten met een multimeter. Gaandeweg is er kennis gemaakt met de basisbeginselen van programmeren in C++. Dit soort trainingen vind ik erg leuk om te geven - deelnemers enthousiast maken over voor hen nieuwe technieken.

ArduinoTOMfeb2022_1
ArduinoTOMfeb2022_1
ArduinoTOMfeb2022_3_1
ArduinoTOMfeb2022_3_1
ArduinoTOMfeb2022_4
ArduinoTOMfeb2022_4

Uitdaging: "Maak in 3 dagen een Proof of Concept voor het voorkomen van fouten van een lopende bandaandrijving" : Preditive Analysis en Anomaly Detection - Sensoring & Arduino TensorFlowLite & PowerBI Dashboard

16 februari 2022

Deze uitdaging ging ik graag aan: maak in 3 werkdagen een Proof Of Concept waarin een mooie samengang van analoge en digitale elektronica gekoppeld wordt aan embedded computing, machine learning en betekenisvolle dashboards.

Het combineren van sensordata, verwerking met Tiny Machine Learning in TensorFlowLite en weergave van de resultaten ervan in PowerBI leidt binnen mijn klantenkring regelmatig tot nieuwe mogelijkheden in het reduceren van fouten door anomaly detection en predictive maintenance. Zo kan de impact van afwijking in productiesnelheid of kwaliteit direct inzichtelijk worden gemaakt in relatie tot beschikbare voorraad, doorloopsnelheid, verkoopprognose en financiële kentallen als rentabiliteit.

Door het trainen van een neural network, het implementeren van een het getrainde algoritme in een embedded computer en vervolgens het realtime meten van sensorwaarden kan proactief besloten worden kritische onderdelen te vervangen. Voor het trainen van de TensorflowLite omgeving gebruik ik EdgeImpulse waarin met behulp van classified sensorwaarden een bepaalde werking of handeling van een machine herkend wordt. Door gebruik te maken van een ruime set aan samples wordt de embedded computer getraind in het herkennen van afwijkingen in trillingen, vibraties, geluid, verbruikt vermogen of andere uitgelezen sensorwaarden.

Voor deze POC heb ik gebruik gemaakt van de LSM9DS1 Inertial Module (IMU sensor) waarmee ik trillingen meet. Door de IMU sensor te plaatsen bij de motor van de lopende band worden trillingen met voldoende dynamiek geregistreerd. Vervolgens heb ik 24 minuten aan sample data verzameld welke vier classes representeren: starten, accelereren, stationair draaien en stoppen. De verzamelde sample data heb ik in EdgeImpulse verwerkt tot een getraind model. Nog voor de in gebruikstelling heb ik het getrainde model getoetst op nauwkeurigheid en voorspelbaarheid en waar mogelijk geoptimaliseerd.

Voor de POC gebruik ik een NeoPixel die een statusindicatie aangeeft. Op de GPIO input/output van de Arduino Nano 33 BLE Sense poorten kunnen uiteraard ook lampen, actuators en maar bijvoorbeeld ook PLCs of relais worden aangesloten. Met behulp van http requests en MQTT pushes worden web enabled API's aangesproken, waarmee externe processen worden aangestuurd. Een van deze processen is verzamelen van data voor dashboard weergave in Microsoft PowerBI.

De kracht van het weergeven in Microsoft PowerBI ligt in de mogelijkheden tot het koppelen van resultaten met andere databronnen. Naast de krachtige PIBX scripting voor geavanceerde datakoppeling en analyses, biedt een dashboard tool als PowerBI tevens de mogelijkheid om met rollenbeheer op gebruikerstype toegang te geven tot geselecteerde data-elementen.

PowerBI1
PowerBI1
PowerBI2
PowerBI2
PowerBI3_1
PowerBI3_1

3D scan met Artec Eva 3D scanner - van gipsen alginaatpoederadruk naar digitale STL file

11 februari 2022

Afgelopen maand heb ik in alginaatpoeder handafdrukken gemaakt en deze vervolgens afgegoten met gips. Vandaag heb ik deze gipsen afgietsels gescand met de Artec Eva 3D high quality scanner. Deze handscanner maakt het mogelijk om met de scanner om een object heen te lopen, te scannen en vervolgens het gescande object na te bewerken.

Het scannen van een object is een vaardigheid op zich. De juiste instellingen voor detailniveau instellen, de scans aan elkaar 'stitchen', vervolgens de scans opschonen en niet relevante onderdelen verwijderen. Wat vervolgens overblijft is een ruwe scan. Uit de scans worden de onregelmatigheden weg gefilterd en lege holtes worden opgevuld. Wat ontstaat is een precieze representatieve OBJ of STL file welke gebruikt kan worden in diverse 3D tekenpakketten.

Het scannen van deze handafdrukken heeft mij ervan overtuigd dat het vertalen van een fysiek object naar een bewerkbaar en schaalbaar digitaal model op een voorspelbare wijze plaats kan vinden. Dat je met deze handscanner om het product heen kan lopen maakt dat het te scannen formaat met name begrenst is door de vraag of je tijdens het scanproces in staat bent om rondom het product heen te lopen.

Overigens zal één van deze handen binnenkort dienst doen als deurklink en daarmee bezoekers op een verrassende wijze welkom heten.

ScanHand (2)
ScanHand (2)
ScanHand (6)
ScanHand (6)
ScanHand (1)
ScanHand (1)
ScanHand (7)
ScanHand (7)
ScanHand (8)
ScanHand (8)
ScanHand (3)
ScanHand (3)

Producten herkennen, 4-uur introductietraining Tiny Machine Learning met Arduino/EdgeImpulse

9 februari 2022

Woensdagavond heb ik in een 4 uur durende avondsessie een groep van 7 enthousiaste deelnemers op een praktische wijze kennis laten maken met TensorFlow Lite - Machine Learning. De Arduino TinyML learning kit in combinatie met de online EdgeImpulse toolkit maken een praktische introductie in een avondsessie mogelijk.
Na een globale theoretische introductie neem ik de deelnemers mee in een praktisch rollercoaster langs de accelerator/gyroscoop 'Magic Wand' applicatie waar de Harry Potter expelliarmus bewegingen wordt omgezet in een herkende karakters als USB output. Vervolgens wordt met de keyword spotting applicatie 'Micro Speech' gebruik gemaakt van de gevoelige MEMS microfoon in een soort 'Hi Google, Hi Siri, Hi Alexa' applicatie welke reageert op eigen opgenomen stemmen. Voor de visuele herkenning heb ik een Raspberry PI 4 met webcam aangesloten.

Binnen de online EdgeImpulse toolkit worden 100x beeldopnames gemaakt van 4 producten. Vervolgens doorlopen we de TinyML workflow, kiezen we de processing blocks, learning blocks en worden de output features gedefinieerd. Vanuit de featuredefinitie krijgen we inzicht in de digital signal processing resultaten en kunnen we met de feature explorer zien of de opgenomen fotos voldoende houvast bieden aan het te trainen neurale netwerk. We kiezen voor MobileNetV2 om de input layer van 27.000 features terug te brengen naar een output layer met een 4 classes model.

Nog geen half uur later hebben we een getraind model welke met een nauwkeurigheid van 95,7% kan identificeren welk product er voor de camera gepresenteerd wordt. De quantized int8 modelvoorspelling geeft aan dat er 10x per seconde bepaald kan gaan worden wat voor product er voor de camera staat en dat hiervoor 350kB Ram en 580kB flash geheugen vereist is. Prima uitgangspunten om te kiezen voor een Raspberry 4. We deployen dit getrainde model en gaan naar de presentatieruimte waar de Raspberry opgesteld staat - tezamen met de 4 eerder gefotografeerde producten. Na het runnen van het edge-impulse-linux-runner commando op de Raspberry worden de producten voor de camera direct herkend. En nagenoeg iedere keer met de juiste herkenning!

Dit soort trainingen vind ik erg leuk om te geven. Deelnemers kennis laten maken met nieuwe technieken. Praktisch aan de gang en hands-on neurale netwerken trainen, liefst met eigen geluid, beweging of beeld. Ogen worden geopend, nieuwe toepassingen worden ter plekke bedacht en getest en het creatieve denkproces wordt getriggered.

TinyMLTraining (2)
TinyMLTraining (2)
TinyMLTraining (9)
TinyMLTraining (9)
TinyMLTraining (1)
TinyMLTraining (1)
TinyMLTraining (10)
TinyMLTraining (10)
TinyMLTraining (5)
TinyMLTraining (5)
TinyMLTraining (3)
TinyMLTraining (3)

Pasfit transportbehuizing met foam inlay op lasersnijder voor Fluke multimeter

7 februari 2022

Recent heb ik de hand weten te leggen op een Fluke 189 TRUE RMS Multimeter. Deze multimeter is van hoge kwaliteit, robuust in uitvoering en wordt het liefst verplaatst in een goede transportbehuizing. Aangezien ik nog een solide transportbehuizing op voorraad had liggen leek het mij een leuk project om deze transportbehuizing met behulp van een lasersnijder pasfit op maat te maken.

Om de contouren van de multimeter en de behuizing in te meten heb ik een contrastfoto gemaakt en deze ingelezen in tekensoftware. Vervolgens heb ik de juiste uitsparingen afgemeten, ingetekend en klaargezet voor op bewerking op de lasersnijder.

Binnen RDWorks lees ik de DXF lasersnij-file in. Ik pas de vermogensinstellingen en de snijsnelheid in op het vermogen wat door het foam heen snijdt, maar niet door de behuizing waarin de foam geplaatst is. Vervolgens wordt de uitsparing in de foam inlay uitgesneden met een snelheid van 50mm/sec. Het resultaat is een scherpe snede, maatvast en de garantie dat deze waardevolle meterde komende jaren schokvrij vervoerd kan worden.

FlukeBehuizing (1)
FlukeBehuizing (1)
FlukeBehuizing (5)
FlukeBehuizing (5)
FlukeBehuizing (3)
FlukeBehuizing (3)
FlukeBehuizing (6)
FlukeBehuizing (6)
FlukeBehuizing (10)
FlukeBehuizing (10)
FlukeBehuizing (7)
FlukeBehuizing (7)

Arduino Introductie Training - een leerzame ochtend met een praktische aanpak

4 februari 2022

Vanochtend heb ik met veel plezier de Arduino Introductie training geven. In deze introductietraining maken de deelnemers kennis met de mogelijkheden van embedded computing en het gebruik van LEDs, sensors, potmeters, zoemers en servo's.

Met de multimeter en gebruikte batterijen leg ik uit wat spanning en stroom is en wat analoge en digitale signalen zijn. Gaandeweg leren de deelnemers de betekenis van 'setup' en 'loop' en de programmeercode, en met praktische voorbeelden maken we kennis met het gebruik van de analoge en digitale poorten.

Gebruik makend van de Arduino Student Kit worden de deelnemers met diverse voorkennis van programmeren op een praktische wijze door mij meegenomen van 'Blink' en 'Hello World' naar de seriële monitor en plotter en vervolgens van een servo-gestuurde slagboom naar de vrolijke tunes van Super Mario op de de piezo speaker.
Dit soort trainingen stimuleren creativiteit en vernieuwing. Regelmatig krijg ik na dit soort trainingen vragen over eigen toepassingen of integratie met bestaande situaties. Inmiddels is mijn trainingsaanbod daarmee uitgegroeid tot 5 verschillende gebieden en organiseer ik deze zowel op inschrijving als in-company.

ArduinoTraining (1)
ArduinoTraining (1)
ArduinoTraining (7)
ArduinoTraining (7)
ArduinoTraining (6)
ArduinoTraining (6)
ArduinoTraining(10)
ArduinoTraining(10)
ArduinoTraining (9)
ArduinoTraining (9)
ArduinoTraining (8)
ArduinoTraining (8)

Realtime dashboard in browser met WebBLE Arduino Nicla / Bosch Sensortec data via bluetooth

3 februari 2022

De Arduino Nicla Sense ME (Motion & Enviroment sensor) is een van de producten uit de Arduino professional lijn. Dit low power embedded computer board met een afmeting van 2.5 x 2.5 cm heeft meerdere sensors aan boord en kan zowel via USB, bluetooth als SPI en I2C data beschikbaar stellen.

Vanwege de brede inzetbaarheid en lage toegangsdrempel heb ik het afgelopen jaar de training "Introductie Arduino Nicla/Bosch Beweging & Environment data collectie" aan mijn BotBerg trainingsportfolio toegevoegd en met succes al meerdere keren gegeven.

Recent is door Arduino de toepassing: WebBLE dasbboard geïntroduceerd. Dit online browser gebaseerde dashboard staat via bluetooth draadloos met de Arduino Nicla in contact en geeft realtime data weer. Zo wordt temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, acceleratie, gyroscoop-data en de eCO2 waarde weergegeven. De data wordt door in de Nicla ME realtime verwerkt, gebruik makend van de Arduino_BHY2 en ArduinoBLE libraries.

Met een bereik van enkele meters en met het bluetooth low energy protocol (BLE) is op deze wijze binnen afzienbare tijd een prototype te realiseren waarmee data uit diverse mobiele sensoren verzameld en weergegeven kan worden. Door het toepassen van de WebBLE API is installatie een applicatie niet meer noodzakelijk, maar kan de data direct in de browser weergegeven worden. En kan met een mobiele WebBLE browser op de iPhone of Android ook direct mobiel uitgelezen worden. Nieuwsgierig naar wat data capturing met realtime inzicht in de actuele sensormetingen kan betekenen?

NiclaBLE Sense3
NiclaBLE Sense3
NiclaBLE Sense2
NiclaBLE Sense2
NiclaBLE Sense1
NiclaBLE Sense1

Schets omzetten naar een strak DXF vectorbestand - voorbereiding voor lasersnijden uit Cortonastaal

2 februari 2022

Van een creatieve schets of tekening naar een strak bestandsformaat waarmee lasersnijders overweg kunnen, dat is een uitdaging die ik in mijn praktijk regelmatig tegenkom. Kennis van het benodigde bestandsformaat en ervaring met softwaretools blijkt hierin keer op keer de sleutel tot succes.

Het automatisch overtrekken van een foto, scan of JPG en PNG plaatje van internet geeft in veel gevallen niet het gewenste resultaat. Te hoekig, samensmelting of te veel losse vectoren. Net zoals bij deze schets... het geautomatiseerd overtrekken levert een hoekig bestand op met meer dan 9.000 lijnstukken. Te veel om handmatig te corrigeren. Dat vraagt om een geavanceerder algoritme, waarmee de mate van vlakheid, corner fit, pixels-noise en bitmap fading gedimensioneerd worden.

Het eindresultaat is een goed werkbaar vectorbestand in DXF formaat, waarin de scherpe hoeken naar wens omgezet zijn naar bezier curves en arcs. Het vectorformaat is schaalbaar en kan dienen als input voor een lasersnijder, vinylsnijder, waterjet of kan dienen als ground-plate voor een 3D tekening in bijvoorbeeld Sketchup, Fusion360, SolidWorks of Thinkercad.

SubDanspaar (2)
SubDanspaar (2)
Danspaar (6)
Danspaar (6)
Danspaar (7)
Danspaar (7)
SubDanspaar (4)
SubDanspaar (4)
subDanspaar (1)
subDanspaar (1)
SubDanspaar (5)
SubDanspaar (5)

Mooi resultaat door studenten bouwkunde - begeleid vanuit mijn rol bij SPARK Makers Zone

1 februari 2022

Studenten van de Avans Hogeschool hebben de mogelijkheid gebruik te maken van bepaalde faciliteiten bij de SPARK Makers Zone. In mijn rol als ingehuurd begeleider bij SPARK ondersteun ik regelmatig studenten bij het maken van hun projecten, prototypes en maquettes. Zo ook vierdejaars studenten bouwkunde. De afgelopen weken heb ik een aantal van hen mogen bijstaan in het realiseren van een mooi resultaat.

''Bas heeft ons met veel enthousiasme en passie geholpen om onze maquette tot een succes te maken. Hij is een echte innoverende denker die ons een andere kijk heeft gegeven op het probleemoplossend denken. Erg belangrijk, omdat we tijdens het laseren, printen en lijmen van de maquette voor heel wat uitdagingen zijn komen te staan. Erg fijn vonden we dat hij altijd bereikbaar was voor vragen, maar vaak zelf al kwam kijken of het goed ging. We zijn meer dan blij met de begeleiding en het eindresultaat. Bas, bedankt!'' - Britt & Melle

Mensen wegwijs maken in materialen en machines, kennis laten maken met nieuwe technieken en daarmee het overbrengen van kennis en kunde... dat is wat ik leuk vind!

maquette1
maquette1
maquette5
maquette5
maquette2
maquette2

 

Van 3D print naar gietklei afdruk - de opstap naar elektronica in keramiek

31 januari 2022

Het ontwerpen van behuizingen, creatieve vormen en bewegende objecten laat zich goed realiseren in 3D ontwerptools. Gebruikmakend van Fusion360, Solidworks, Blender of Tinkercad kan gekozen worden voor een geavanceerd of zeer eenvoudig toegankelijke ontwerpomgeving.

Als proof of concept heb ik als uitgangspunt gekozen voor een afbeelding van een pinguïn. Hiervan in vCarve Pro de SVG contourlijnen getekend. Deze vervolgens geïmporteerd in Tinkercad en daarin 2cm geëxtrudeerd.
Vanuit het 3D model heb ik een moedermal-set op mijn Ultimaker 3D-printer gemaakt. Deze moedermal-set heb ik ingesloten in een bekisting en afgegoten met gips en voorzien van paspinnen en contra-paspinnen. Na het afgieten is de 3D print van de moedermal aan beide zijden zorgvuldig verwijderd en heeft de mal voldoende lang kunnen drogen om voor het eerst afgegoten te worden.

Het afgieten is met gietklei gedaan. Na het aanbrengen de gietklei is 25 minuten wachttijd ingebouwd om vervolgens de mal leeg te gieten. Na twee dagen drogen is de gietklei-pinguïn met succes uit de gipsmal gehaald. Komende week nog drogen alvorens de biscuit stook plaats gaat vinden.

Met de opgedane kennis ben ik inmiddels een nieuwe moedermal aan het maken voor een 7-segment display. Deze wordt voorzien van Neopixels en gaat onderdeel uitmaken van een high-tech decoratief klok-element.

Pinguin11
Pinguin11
Pinguin5
Pinguin5
Pinguin7
Pinguin7
Pinguin3
Pinguin3
Pinguin8
Pinguin8
Pinguin9
Pinguin9

Binnen 8 dagen van conceptbeschrijving naar een werkend - demonstratieklaar prototype

27 januari 2022

De afgelopen dagen heb ik praktische begeleiding in de rol van begleider vanuit de SPARK Makers Zone gegeven bij het realiseren van een prototype waarmee het leefcomfort van consumenten wordt verbeterd. Door het slim inzetten van bewegingssensoren en algoritmen in combinatie met Internet of Things is binnen 8 werkdagen een werkend prototype gerealiseerd waarmee beweging wordt geregistreerd, met een algoritme wordt omgezet naar KPI indicators en vervolgens naar een dashboard wordt gepubliceerd.

'Bij de ontwikkeling van ons prototype kwam een nieuw stuk technologie en programmeren kijken. Bas heeft veel geduld en denkt in oplossingen. Zijn enthousiasme, goede begeleiding en het feit dat hij op korte termijn tijd kon vrijmaken, heeft ervoor gezorgd dat ons prototype op tijd opgeleverd is.' aldus Emiel - student Business Innovation aan de Avans Hogeschool.

De uitdaging in dit project lag in de tijdsdruk, alsmede in de nog te bepalen werking van het beslissingsalgoritme en technische platformkeuze. Gebruik makend van de Arm Cortex-M0 32-bit SAMD21 processor samen met de ECC508 scurity crypto-chip en de LSM6DS3 een low power IMU met 3D digital accelerometer en 3D digital gyroscope, is een werkend sensordeck opgebouwd, geprogrammeerd en is het beslissingalgortime geparametriseerd en gevalideerd.

Kortom een mooi project, korte realisatietijd en een tevreden klant. Ook begeleiding nodig bij het ontwikkelen van een prototype, of ondersteuning nodig bij het tastbaar maken van werkende concepten... neem gerust contact met me op.

Proto1
Proto1
Proto2
Proto2
Proto3
Proto3
Proto4
Proto4
Proto5
Proto5
Proto6
Proto6

Alginate Powder - 1:1 Afdruk in gips, voor bewerking met 3D scanning en 3D printing

23 januari 2022

Alginate powder is een soort van rubber in poedervorm, waarmee op een zeer nauwkeurige wijze een 1:1 afdruk gemaakt kan worden van bijvoorbeeld lichaamsdelen als een hand of voet. Alginaatpoeder is huidvriendelijk en daarmee uitermate geschikt voor medische toepassingen. Alginaat is gemaakt van zeewierpoeder en daarmee onschadelijk. Wanneer het gemengd wordt, wordt het erg vloeibaar, waarmee het gemakkelijk ingezet kan worden voor het onderdompelen of door het overgieten.

Een alginaat mal is slechts 1x te gebruiken, maar kan met verschillende materialen afgegoten worden. Zo behoren gips, siliconen, maar ook chocolade tot de mogelijkheden. Voor het afgieten van mijn eigen hand heb ik gebruik gemaakt van gips. Nadat het alginaatpoeder in 4 minuten vermengd is met water, wordt het object ondergedompeld. Vervolgens 12 minuten niet bewogen en dat is een echte uitdaging wanneer je je hand 12 minuten stabiel en stil moet houden. Vervolgens heb ik mijn hand zorgvuldig verwijderd en meteen gips aangemaakt en deze afgegoten.

Twee uur later is de copy van mijn hand klaar. Een zeer nauwkeurige afdruk welke ik ga gebruiken om te scannen met de Artec 3D scanner. Wanneer deze scan als STL beschikbaar is, ga ik deze resizen om er vervolgens een 3D print versie ervan maken.

Alginate8
Alginate8
Alginate2
Alginate2
Alginate4
Alginate4
Alginate6
Alginate6
Alginate1
Alginate1
Alginate5
Alginate5

Multiple Object Detectie met Raspberry Pi 4B - met MobileNetV2

20 januari 2022

Binnen Machine Learning zijn er verschillende mogelijkheden om een algoritme conclusies te laten trekken uit de aangeboden data. Een van de mogelijkheden is Multiple Object Detectie. Door een neuraal netwerk te trainen is het mij gelukt om 2x per seconde vast te stellen wat voor voorwerpen en hoeveel ervan zich voor de camera bevinden. Objecten worden herkend en ook wordt in een variabele  x-y coördinaat vastgelegd waar dit object zich bevindt in het aangeboden beeld.

Ik heb gebruik gemaakt een pre-trained model - MobileNet. Na het parametriseren en optimalieren van het aantal training cycles, layers en het testen met een test-set heb ik een optimaal trained model opgesteld Van dit model is bepaald wat de precision score is, hoe snel on-device een inference (besluitvorming door het algoritme) plaatsvindt en ook wat de benodigde RAM en ROM capaciteit is. Eén van de tools die ik hiervoor gebruik EdgeImpulse. Deze workbench is uitgebreid, voorzien van talrijke features en biedt mogelijkheden voor uitrol naar Arduino, Raspberry, ST, NVidia en talrijke andere embedded platforms.

Een van de mogelijke toekomstige studieprojecten is het achterhalen hoe een vendingmachine, met snickers, cola, mondkapjes en kauwgom gebruikt wordt. En daarbij te achterhalen op welke momenten van de dag en dagen van de week deze het meest gebruikt wordt en of er dan betaald wordt met een PIN transactie of met muntbetaling. In de testopstelling ga ik vaststellen of bewegingdectie en/of geluidsdetectie voldoende data genereert en hoe betrouwbaar de resultaten daarmee gegeneerd kunnen worden.

MultipleObjectDetectionTensorFlow6
MultipleObjectDetectionTensorFlow6
MultipleObjectDetectionTensorFlow4
MultipleObjectDetectionTensorFlow4
MultipleObjectDetectionTensorFlow7
MultipleObjectDetectionTensorFlow7

Robot grippers, slijtvast en krastvast 3D geprint in Onyx - microvezel-versterkt nylonbestand tegen chemische invloeden

18 januari 2022

In productieautomatisering is er regelmatig behoefte aan specifieke grijpers voor op robotarmen. Deze grijpers kunnen onderdelen oppakken, verplaatsen en roteren. Bij repeterende beweging is een perfecte pasvorm een vereiste. Vaak speelt ook slijtvastheid en krasvastheid een belangrijke rol. Maatvastheid zorgt daarbij voor beperking van frictie voorkomen van ongewenste trillingen.

Voor de bovengenoemde toepassingen ontwerp, modificeer en print ik grijpers welke ik vervolgens in een hoogwaardige 3D printer in Onyx materiaal vervaardig. Dit materiaal is hoogwaardig van kwaliteit, heeft industriële eigenschappen en kan repeteerbaar geproduceerd worden. Met andere woorden: vandaag lever ik een 3D print en als er over 6 maanden een vervangend exemplaar nodig is, lever ik een identieke versie in hetzelfde materiaal.

De levertijd is afhankelijk van de fysieke omvang van het te printen object of batch van objecten en de bezetting van machine. Doorgaans zit er tussen de aanvraag en levering van dit soort grijpers een levertijd van 3-5 werkdagen. Voor repeterende opdrachten zet ik indien gewenst een bibliotheek op, zodat voor de aanvraag alleen het typenummer, gewenste aantal en gewenste levertijd doorgegeven hoeft te worden.

gripper2
gripper2
gripper4
gripper4
gripper5
gripper5
gripper6
gripper6
gripper1
gripper1
gripper3
gripper3

50x per seconde met TinyML bepalen of de camera een Hond of Beer voor zich heeft staan... proefopstelling met Raspberry 4

13 januari 2022

Machine Learning en TinyML wordt steeds beter toegankelijk, ook voor embedded computing zoals een Arduino of Raspberry. Om zelf de proef op de som te nemen heb ik een testopstelling gemaakt waarin ik binnen een uur een werkend machine learning model in Python ontwikkeld heb welke met 95% zekerheid kan zeggen of de camera een hond of een beer voor zich heeft staan.

Praktische toepassingen voor dit soort TinyML zijn het meten en herkennen van productiefouten met behulp van visual inspection, het monitoren van indicatoren voor predictive maintenance met accelerator- en motionsensors op draaiende assen of bewegende onderdelen, en opgevangen geluid middels keyword spotting met behulp van audio-analysis. Doorgaans zijn deze gebaseerd op stand-alone en low-power omgevingen zoals STM, Raspberry, Arduino en NVIDIA Jetson. Precies de platforms waarin ik mijn meeste prototypen ontwikkel.

Met EdgeImpulse als ondersteuningstool is het mogelijk om zelf een machine learning model samen te stellen - van data acquisitie, verwerking, modellering, training tot en met deployment. Geluid, beweging of beeld kan vanuit verschillende devices verzameld worden. Vervolgens classificeer je de verzamelde data, modelleer je het layermodel, en finetune je de parameters voor de gekozen layers. Ten slotte train je het model en analyseer je de nauwkeurigheid.

Zo heb ik voor deze proefopstelling 30 images van zowel de hond als de beer geclassificeerd en blijk ik na het operationeel stellen van mijn model op de Raspberry in staat binnen 20 milliseconde (50x per seconde) te kunnen bepalen welk object zich voor de camera bevindt. Dit, gekoppeld aan interactie met de GPIO poorten, opent een scala aan mogelijkheden voor het aansturen van relais, motoren, actuator en displays. Mijn TinyML 'Beer of Hond'-applicatie draait stand-alone op een Raspberry 4 B. Wanneer mijn bestelde Arduino Portenta H7 met Vision Shield binnen is, ga ik ondervinden of ik daarmee een soortgelijke performance in C++ kan halen. Wordt vervolgd.

EdgeImpuls2
EdgeImpuls2
EdgeImpuls8
EdgeImpuls8
EdgeImpuls4
EdgeImpuls4
EdgeImpuls6
EdgeImpuls6
EdgeImpuls3
EdgeImpuls3
EdgeImpuls7
EdgeImpuls7

Ondersteuning bij het productieklaar maken van technische tekeningen - lasersnijden, frezen en waterjet

11 januari 2022

De afgelopen maanden heb ik in opdracht voor diverse klanten technische tekeningen uitgewerkt en productieklaar gemaakt voor lasersnijders, freesmachines en de waterjetapparatuur. Het omzetten van een idee naar een praktische uitvoering vereist in veel gevallen meerdere skills. Het maken van een productiefile is daar één van.

Na het creatief denkproces en creatief schetsontwerp is er doorgaans een technische tekening nodig voor realisatie. Wanneer het schetsontwerp of de tekening als input dient voor het aansturen van apparatuur, dan is er in veel gevallen een digitale vectortekening nodig welke maatvast is en met verschillende tags aangeeft wat bijvoorbeeld een snijlijn, een vouwlijn, een freeslijn of een graveerillustratie is. Deze vectortekening wordt in de meeste gevallen omgezet naar G-code of een afgeleide daarvan. Deze G-code bevat alle instructies waarmee machines snijden, frezen, graveren, van toolset wisselen of snelheden van spindels aansturen.

In de afgelopen jaren heb ik ruime kennis opgedaan met diverse tekenpakketten. Vanuit opdrachtgevers krijg ik veelal incompleet aangeleverde tekeningen of werkfiles in diverse formaten als PDF, AI, DXF, SVG, DWG en CDR. Om deze files om te zetten naar productieklaar-files is kennis nodig van het productieproces en de definities van de te verwerken files. Naast het maatvast maken van de tekenfile komt het ook vaak voor dat niet-gesloten vectors gejoined moeten worden of dat er doublures verwijderd moeten worden. Wanneer de productiefile opgeschoond is kan deze in de lasersnijder, freesmachine of waterjet probleemloos ingezet worden.

Neem gerust contact met vragen of ondersteuning in het maken van een productiefile of wanneer er een schets omgezet worden naar een vectorfile.

klik hier voor nieuwste projecten uit 2022
klik hier voor projecten uit 2021
klik hier voor projecten  uit 2020