Maker, trainer, consultant en experimenteel uitvinder in elektromechanische prototyping

Nieuwsberichten Q2 2022

klik hier voor projecten uit Q1 2022 en Q3 2022

klik hier voor projecten uit 2021

klik hier voor projecten uit 2020

Ondersteuning aan Pradeep en team bij ontwikkelen van SPARK Smart Greenhouse

21 juni 2022

Toepassing van technologie kent geen grenzen. De toegankelijkheid van kennis en materialen in sommige gevallen wel. Daarom is het mooi te zien dat er initiatieven bestaan als ONE WORLD Citizens. Hierin wordt kennis gedeeld, ervaring uitgewisseld en samen gebouwd aan een betere toekomst.

Vanuit SPARK heb ik de afgelopen week bijgedragen in het ontwikkelen van het Smart Greenhouse prototype voor het online monitoren en controleren van een kweekkas. Gemeten waarden van de kastemperatuur, luchtvochtigheid, bodemvochtigheid en buitentemperatuur in combinatie met een geavanceerd algoritme zorgen voor een geautomatiseerde klimaatomgeving, waarin voor gewassen de meest gunstige omstandigheden gecreëerd worden voor optimale oogst. Realtime reporting vindt plaats via ThingSpeak, een platform voor online dashboarding.

De opzet door Pradeep is gebaseerd op een WROOM ESP32 board, samen met sensors voor de verschillende variabelen waarbij naast elektronica ook lasersnijden, boren, zagen, solderen en programmeren voor realisatie ingezet zijn. De opzet van deze SPARK Smart Greenhouse is modulair, waardoor er eveneens plaats is voor ondersteuning van servo's en lineaire actuators die ramen openzetten, sensors voor metingen van CO2, Volatile Organic Compounds (VOCs), volatile sulfur compounds (VSCs) en wanneer van toepassing zelfs bemonstering van radioactieve straling. 

OneWorldCitizens2 (1)
OneWorldCitizens2 (1)
OneWorldCitizens2 (3)
OneWorldCitizens2 (3)
OneWorldCitizens2 (4)
OneWorldCitizens2 (4)
OneWorldCitizens2 (6)
OneWorldCitizens2 (6)
OneWorldCitizens2 (7)
OneWorldCitizens2 (7)
OneWorldCitizens2 (2)
OneWorldCitizens2 (2)

Arcade MAME Cabinet - Lasersnijden met 5mm populierhout 

16 juni 2022

De afgelopen week hebben we een Multi Arcade Machine Emulator (MAME) box met de MetaQuip lasersnijder gemaakt. Gebaseerd op één van de vele ontwerpen die beschikbaar zijn op Thingiverse zijn we aan de slag geweest om 4 grote platen 5mm populier multiplex om te zetten tot alle elementen welke nodig zijn om een Ardcade Desktop te realiseren.

Deze Arcade desktop is een dualplayer versie welke gebruik maakt van de populaire Raspberry processor. Voor deze processor zijn downloadable images beschikbaar waarmee diverse Arcade games en 8bit computerspellen geëmuleerd kunnen worden.

Dit soort projecten zijn leuk om samen te doen. Kennis opdoen met het proces van lasersnijden, het voorbewerken van de DXF designfiles en het geschikt maken voor inbouw van diverse componenten zoals schakelaars, joysticks, een beeldscherm, de Raspberry en natuurlijk de benodigde adapters.

ArdcadeMAME (12)_1
ArdcadeMAME (12)_1
ArdcadeMAME (3)_1
ArdcadeMAME (3)_1
ArdcadeMAME (8)_1
ArdcadeMAME (8)_1
ArdcadeMAME (2)_1
ArdcadeMAME (2)_1
ArdcadeMAME (6)_1
ArdcadeMAME (6)_1
ArdcadeMAME (4)_1
ArdcadeMAME (4)_1

Kennisuitwisseling met ONE WORLD Citizens uit Kenia, Rwanda en Nepal

10 juni 2022

Kennis delen vergroot het vermogen om te innoveren. Vanuit mijn rol bij de SPARK Makers Zone vind ik het leuk om anderen te enthousiasmeren over projecten en prototypes. Daarnaast is de kennis en ervaring in het domein van elektro-mechanica universeel toepasbaar en niet beperkt tot Nederland of Europa. 

In 2020 heb ik kennis gemaakt met Pradeep, één members van van de ONE WORLD Citizens een organisatie waarin jongeren lokaal en internationaal samenwerken aan een duurzame samenleving en wereld. Pradeep komt uit Nepal. Hij is een innovatieve, vooruitstrevende educator, maker en ambassador van elektronica en Internet of Things en met name gericht op praktische IoT toepassingen in de Agriculture sector.

Vandaag was Pradeep terug in Nederland, dit keer samen met drie collega's uit Kenia, Rwanda en Nepal. We hebben ideeën uitgewisseld over praktische agriculture toepassingen. Sensors, LoRa connectivity, PPM/CO2 & radioation opnemers, flow-meters, eInk displays en processoren uit de categorie Raspberry, Arduino en NodeMCU... allerlei basis elementen om praktische, functionele ideeën te realiseren welke concrete impact maken op natuur en habitat. Binnenkort gaan we samen bij de SPARK Makers Zone praktisch aan de slag om kennis en kunde te verbinden en om te zetten in tastbare prototypes.

OneWorldCitizens (6)
OneWorldCitizens (6)
OneWorldCitizens (5)
OneWorldCitizens (5)
OneWorldCitizens (4)
OneWorldCitizens (4)
OneWorldCitizens (3)
OneWorldCitizens (3)
OneWorldCitizens (1)
OneWorldCitizens (1)
OneWorldCitizens (2)
OneWorldCitizens (2)

Testen van de mogelijkheid om onder een hoek op een bestaande structuur te printen - begeleiding vanuit de SPARK Makers Zone voor studenten op ABB Robotarm

2 juni 2022

In vervolg op de Avans werktuigbouwkunde studenten welke de impact van geforceerd koelen hebben onderzocht, heb ik vandaag, vanuit mijn rol als labbeheerder bij de SPARK Makers Zone, begeleiding gegeven aan een test om te valideren of er met de robotarm onder een hoek geprint kan worden op een bestaande structuur en daarbij te kijken wat de impact van zwaartekracht en thermische opbouw is. 

"Bas zijn optimistische en kritische denkwijze heeft ons flink vooruitgeholpen met het uitvoeren van onze testen. Samen met hem konden wij verschillende technische problemen oplossen om het onderzoek tot een succesvol einde te brengen. Gegroet, Mees en Ryan"

Een interessante test, waarbij voor de testopstelling gebruik gemaakt is van een door de studenten zelf gemaakte instelbare test-rig, waarmee op een snelle, stabiele wijze het printen op een gewenste hoek uitgevoerd worden. Ook bij deze testopstelling zijn we vakkundig bijgestaan door Peter Storey, research engineer bij Autodesk, de makers van onder andere Fusion360 en ThinkerCad.   

Robotarm ABB onder hoek (4)
Robotarm ABB onder hoek (4)
Robotarm ABB onder hoek (6)
Robotarm ABB onder hoek (6)
Robotarm ABB onder hoek (5)
Robotarm ABB onder hoek (5)
Robotarm ABB onder hoek (3)
Robotarm ABB onder hoek (3)
Robotarm ABB onder hoek (2)
Robotarm ABB onder hoek (2)
Robotarm ABB onder hoek (1)
Robotarm ABB onder hoek (1)

 Aanpassing WordClock stencil - customizing met lasersnijder en Arduino C++ code

27 mei 2022

Het mooie van zelf dingen maken is dat je ze in veel gevallen ook aan kan passen. In dit geval is de wens van de klant de aanpassing van de stencil van een WordClock. Het aanpassen van de tekst in de WordClock omvat niet alleen het lasersnijden van het stencil waarop de letters uitgespaard zijn, maar ook het aanpassen van de onderliggende programmacode.

Voor deze aanpassing is er maximaal gebruik gemaakt van de vrijheidsgraad. iedere vrije letterpositie is gebruikt en de drie onderscheidende teksten worden los aangezet in verschillende kleuren en vervolgens weer uitgezet. Om het proces van customizen eenvoudiger te maken heb ik in Excel een mapping-sheet gemaakt, waarmee ik direct kan zien welke letter overeenkomen met de NeoPixel posities.

Door een slimme koppeling tussen Excel en mijn programmacode kan de slag van het aanpassen van het stencil en de onderliggende C++ code zo efficiënt als mogelijk uitgevoerd worden. Dit komt snelheid tegemoet, maar verminderd ook de kans op fouten.

WordClockModificatie (2)
WordClockModificatie (2)
WordClockModificatie (1)
WordClockModificatie (1)
WordClockModificatie (3)
WordClockModificatie (3)
WordClockModificatie (1)
WordClockModificatie (1)
WordClockModificatie (4)_1
WordClockModificatie (4)_1
WordClockModificatie (2)
WordClockModificatie (2)

Impact van geforceerd koelen - begeleiding Avans Werktuigbouwkunde studenten in large scale 3D printen met robotarm

25 mei 2022

Vandaag en gisteren heb ik vanuit mijn rol als labbeheerder bij de SPARK Makers Zone studenten Werkuigbouwkunde (WTB) van Avans Hogeschool 's-Hertogenbosch begeleid in het realiseren van één van hun projecten. Hierbij zijn we voor het slicen van de prints vakkundig bijgestaan door Peter Storey, research engineer bij Autodesk, de makers van onder andere Fusion360 en ThinkerCad. 

Dit project van beide Avans WTB studenten heeft als doel inzicht te geven in de impact van geforceerd koelen op de rek- en treksterkte van large-scale 3D printing. Om de interlayer temperatuur tijdens het printen te bewaken is gebruik gemaakt van een geavanceerde high-resolution thermische camera, waarmee gegevens geregistreerd zijn om de testresultaten te onderbouwen. 

In voorbereiding hebben beide studenten een indrukwekkende ventilator met een doorsnede van 70cm omkast met een zelf gelaste behuizing. Met deze opzet zijn test- en controle prints gemaakt, waaruit zogenaamde test 'dog bones' gesneden worden. Het resultaat van deze 3D prints gaat ondersteuning geven in de constructie voor een full-size 3D geprinte brug, waar over een tijdje zowel voetgangers als fietsers zich kunnen verplaatsen. 

Begeleiding3DRobotArm (2)
Begeleiding3DRobotArm (2)
Begeleiding3DRobotArm (6)
Begeleiding3DRobotArm (6)
Begeleiding3DRobotArm (1)
Begeleiding3DRobotArm (1)
Begeleiding3DRobotArm (4)
Begeleiding3DRobotArm (4)
Begeleiding3DRobotArm (5)
Begeleiding3DRobotArm (5)
Begeleiding3DRobotArm (3)
Begeleiding3DRobotArm (3)

Gira Domotica - connectie naar C++ en MircroPython

17 mei 2022

Eerder deze maand werd ik geïntroduceerd aan een domotica opstelling met bij 30 schakel- en dimelementen, gebaseerd op de Gira Funkbus Domotica omgeving. De wens is deze opstelling uit te breiden met extra schakelunits en indien mogelijk te koppelen aan de hedendaagse Google Home, Apple Homekit, Alexa of bijvoorbeeld Domoticz.

Mijn eerste zoektocht naar een integratie leidt naar de soortgelijke situatie 'How I automated my home (Gira Funkbus)' van Jeroen Frenken uit 2020, waarbij de auteur in detail beschrijft op welke wijze hij de Gira Funkbus omgeving aan Domoticz heeft gekoppeld. Het hart van de oplossing ligt in het simuleren van het 433 Mhz communicatieprotocol, waarbij gebruik gemaakt wordt voor de bij mij bekende Rfxcom RFXtrx433E USB 433.92MHz Transceiver.

Met de Rfxcom manager software kunnen de 433 Mhz pakketten gesniffed worden en kan achterhaald worden welk device binnen welke groep een '+' of '-' knopinstructie uitstuurt. Vervolgens kunnen deze instructies zowel ontvangen als gesimuleerd verzonden worden. Integratie binnen Ardiuno C++ en MircoPython kan eenvoudig plaatsvinden met een 433Mhz RF transmitter welke pakketjes zowel kan ontvangen als verzenden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de RF433send en RF433any library.  

Op deze wijze kan de professionele Gira domotica uitrusting weer mee in de technologische vernieuwingen op  gebied van huis-domotica.

GiraDomotica (7)
GiraDomotica (7)
GiraDomotica (14)
GiraDomotica (14)
GiraDomotica (8)
GiraDomotica (8)
GiraDomotica (15)
GiraDomotica (15)
GiraDomotica (9)
GiraDomotica (9)
GiraDomotica (17)
GiraDomotica (17)

E-Ink Congres Badge Raspberry Pico PR2040 - personaliseerbaar met foto en tekst

29 april 2022

Low power e-ink displays hebben een breed toepassingsgebied. Zo is zeer recent door Pimoroni een  elektronische badge geïntroduceerd welke gebaseerd is op een Raspberry Pico 2040 processor. Het resultaat is een low-power, high contrast badge met processing capaciteit. Mijn eerdere inzet van e-ink displays gaven al mooie toepassingen voor off-the-grid sensorweergave. Met de inzet van een dual-color e-ink display is het me gelukt om een actionable e-ink dashboard te ontwikkelen, waarbij met rood-contrast aangegeven wordt op welke variabelen actie ondernomen moet worden.

Technische oplossing waarbij een e-ink display aan een embedded processor gekoppeld is, bieden mogelijkheden om de waarden van diverse sensors op mobiele wijze real time weer te geven. Denk hierbij aan CO2, temperatuur, afstand, elektromagnetische straling, maar via datatransfer over NFC of Bluetooth. Mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt wanneer er een local versatile processor aanwezig is. Door een low-power opzet zijn dit soort toepassingen ook geschikt voor langdurige weergave op een enkele batterij of cell-load. 

Met behulp van wat handige Python programmering is het me gelukt om binnen 4 minuten deze badge te voorzien van mijn eigen persoonlijke tekst en een gepersonaliseerde foto. Klaar voor gebruik op de congresvloer. En na congresgebruik ook goed inzetbaar als multifunctioneel display. 

EInk_Badge (4)
EInk_Badge (4)
EInk_Badge (2)
EInk_Badge (2)
EInk_Badge (6)
EInk_Badge (6)
EInk_Badge (8)
EInk_Badge (8)
EInk_Badge (5)
EInk_Badge (5)
EInk_Badge (3)
EInk_Badge (3)

Microfoonhouder Trompet Sennheiser Microphone

27 april 2022

In de muziekindustrie is regelmatig behoefte aan een custom made ontwerp. Zo ook voor deze Sennheiser Microphone waarmee een trompettist zich volledig kan richten op de artistieke uitvoering, de geluidskwaliteit gegarandeerd is en waarmee de muzikant direct audio-feedback krijgt.

In dit geval is de wens een transparant acrylaat cirkel met een omtrek van 23 cm en een gat waarin een 32mm sluitring opgesloten zit. Deze sluitring voorkomt beschadigingen van de microfoon en zorgt voor een  probleemloze akoestische feedback. De technische tekening heb ik gemaakt in Vectric vCarve Pro. Het ingegraveerde logo is afkomstig van een sticker, welke ik ingescand heb en omgezet naar een vectortekening. Het gehele ontwerp is geëxporteerd als DXF file voor verdere bewerking met de lasersnijder.

De MetaQuip lasersnijder importeert de DXF file zonder problemen. Na de snijsnelheid en graveerdiepte te hebben ingesteld, is het graveren en uitsnijden van de microfoonhouder in acrylaat binnen enkele minuten gereed. En de volgende 4 exemplaren worden met exact dezelfde instelling gereproduceerd. Mocht het over een paar maanden nodig zijn om er nog een paar bij te maken, dan is de complete ontwerpfile klaar voor een nieuwe lasersnijronde.

microfoonstandaardtrompet (11)
microfoonstandaardtrompet (11)
microfoonstandaardtrompet (10)
microfoonstandaardtrompet (10)
microfoonstandaardtrompet (12)
microfoonstandaardtrompet (12)
microfoonstandaardtrompet (6)
microfoonstandaardtrompet (6)
microfoonstandaardtrompet (7)
microfoonstandaardtrompet (7)
microfoonstandaardtrompet (9)
microfoonstandaardtrompet (9)

Ondersteuning bij 3D printen van een deck-chair

26 april 2022

In mijn rol als SPARK-labondersteuner heb ik de vandaag succesvol een full-scale deck-chair gerealiseerd voor een van de makers welke aangesloten is bij de SPARK Makers Zone. De full-scale print heeft een afmeting van 200x85x100cm. De stoel is gerealiseerd met zwarte poly-propylene pallets welke versterkt zijn met 30% short glass fibers.

Het ontwerp is gemaakt door een jonge ambitieuze designer welke optimaal gebruik maakt van nieuwe productietechnieken. Door vakkundige ondersteuning van de 3D softwaremaker hebben we de randen van de mogelijkheden kunnen opzoeken. 

De deck-chair is gerealiseerd met de ABB Robotarm, voorzien van een CEAD extruder, waarop ik in 2020 onder andere de deuren voor mijn eigen Nekaf Jeep heb gemaakt. Inmiddels is de techniek van het slicen en voorbewerken aanzienlijk geavanceerder geworden. Dit biedt tegenwoordig mogelijkheden tot gewelfde vormen in grote objecten.

Bij het praktisch printen met deze big-scale ABB 3D printer blijkt het keer-op-keer dat controle over de warmte-afvoer en printsnelheid in grote mate bepalend zijn voor het printresultaat. Daarnaast is ook de kwaliteit van de plastic pallets en de mate van droogheid van deze pallets essentieel voor een goed resultaat. Maar bovenal blijkt dat innovatie - ook in 3D printen - een leercurve kent en dat een goed resultaat komt met vallen-en-opstaan. Op naar nieuwe ontwerpen en full-scale prints.

ABBDeckChair (3)
ABBDeckChair (3)
ABBDeckChair (7)
ABBDeckChair (7)
ABBDeckChair (6)
ABBDeckChair (6)
ABBDeckChair (1)
ABBDeckChair (1)
ABBDeckChair (2)
ABBDeckChair (2)
ABBDeckChair (5)
ABBDeckChair (5)

Humidity Controller - met data logger

14 april 2022

Als experimentele opzet heb ik de afgelopen dagen gewerkt aan een studiemodel voor een controller waarmee het klimaat van een afgesloten ruimte gemanaged kan worden. Door het periodiek meten van de luchtvochtigheid en deze te matchen op een tabel met vooraf ingestelde waarden, wordt een luchtbevochtiger en luchtontvochtiger automatisch geschakeld en een gewenst klimaat bereikt. 

Een lastige eis is dat de luchtvochtigheidssensor in extreme temperaturen moet kunnen werken (-20 - +50 graden) en dat er geschakeld moet kunnen worden op basis van een constante matchtabel, vergelijkbaar met een solder reflow oven. Extra wens is het loggen van de data, waarbij op vaste tijden een entry gelogd moet worden met daarin : datum/tijd, temperatuur, actuele luchtvochtigheid, gewenste luchtvochtigheid.

Door de inzet van een embedded processor is het mogelijk zowel een tabel uit te kunnen lezen, een beslissingsalgoritme te laten processen en twee relais voor de luchtbevochtiger en luchtontvochtiger te laten schakelen. Als experimentele opzet een gelukt experiment. Nu doorzetten naar een prototype welke werkend in een solide behuizing getest kan gaan worden.

HumidityController (1)
HumidityController (1)
HumidityController (6)
HumidityController (6)
HumidityController (7)
HumidityController (7)
HumidityController (5)
HumidityController (5)
HumidityController (4)
HumidityController (4)
HumidityController (2)
HumidityController (2)

Training 3D printen vanuit SPARK Makers Zone voor Sint Joost  School of Art & Design

8 april 2022

In mijn rol als trainer voor de SPARK Makers Zone heb ik vandaag 4 Chinese uitwisselingsstudenten van de St. Joost School of Art & Design - onderdeel van Avans Hogeschool kennis laten maken met 3D printen. In deze engelstalige training leg ik uit wat 3D printen is, welke technieken er beschikbaar zijn en geef een brede blink in wat er op mondiale schaal zoal geprint wordt. Alvorens de deelnemers zelf praktisch aan de slag gaan, geef ik een gedetailleerde uitleg in het gebruik van materialen PLA, PETG, ABS, PVA met de specifieke voor- en nadelen en toepassingsgebieden. 

Werkend met eigen ontwerpen en ontwerpen welke gedownload kunnen worden van bijvoorbeeld Thingiverse, gaan we aan de slag met het 'slicen' van de printfile. We doorlopen de verschillende instellingen, zoals layer height, infill, support en bed plate adhesion. De slicing software welke we tijdens deze training gebruiken geeft direct inzicht in de printtijd en het materiaalverbruik. En nadat we alle settings doorlopen hebben wordt de printfile op een USB stick gezet en ingepland om geprint te worden. 

De studenten vandaag hebben een grote variëteit van toepassingen: van sleutelhanger, iPad houder tot building block elementen om een koraalstructuur onder water bij Texel te faciliteren. Opvallend vind ik iedere keer weer dat er een grote diversiteit is van de toepassingen waarin men 3D printen inzet. 

SintJoostSchoolArtsDesign (8)
SintJoostSchoolArtsDesign (8)
SintJoostSchoolArtsDesign (2)
SintJoostSchoolArtsDesign (2)
SintJoostSchoolArtsDesign (6)
SintJoostSchoolArtsDesign (6)
SintJoostSchoolArtsDesign (5)
SintJoostSchoolArtsDesign (5)
SintJoostSchoolArtsDesign (7)
SintJoostSchoolArtsDesign (7)
SintJoostSchoolArtsDesign (1)
SintJoostSchoolArtsDesign (1)

Big Button – Raspberry Pico Gedichten generator

7 april 2022

Het handmatig invoeren van verzamelde data kost vaak extra tijd kost, introduceert de mogelijkheid van nieuwe fouten en beperkt de schaalbaarheid van verzamelen en analyseren van data. Met de introductie van

Met het opengaan van het beursseizoen wordt de vraag naar ondersteunende entertainment weer actueel. Voor een van mijn klanten heb ik een prototype ontwikkeld welke door middel van een uitnodigende grote rode blinkende button op een random wijze gedichten uittypt voor beurspassanten.

Deze vraag stuur eigenlijk meteen naar een USB-HID device, een elektronisch apparaat wat zich voordoet als toetsenbord en op een geprogrammeerde wijze knoppen indrukt, of hele teksten uittypt. De Arduino omgeving laat zich niet zo voor lenen, maar de Keyboard library van de Raspberry Pico is hiervoor een perfect passende technische oplossing.

Teksten zijn eenvoudig te editen, de knop kan uitgebreid worden met een serie aan knoppen. Lichten kunnen knipperen en er kan een geluidssignaal of een MP3 file afgespeeld worden. En zelfs is het mogelijk hier een DMX entertainment Licht/Audio interface aan te koppelen. 

bigbigbutton (2)
bigbigbutton (2)
bigbigbutton (6)
bigbigbutton (6)
bigbigbutton (4)
bigbigbutton (4)
bigbigbutton (5)
bigbigbutton (5)
bigbigbutton (3)
bigbigbutton (3)
bigbigbutton (1)
bigbigbutton (1)

klik hier voor projecten uit Q1 2022

klik hier voor projecten uit 2021

klik hier voor projecten  uit 2020